Berkelland/Haaksbergen

Bezoek van 3 tuinen en een kwekerij rondom Utrecht

7 juni 2024. 

Na een aantal jaren weer een tuinreis, geheel verzorgt!!

Verzamelen bij de Wilder in Haaksbergen en in een luxe bus met chauffeur. In Enter, pikken we een aantal groei en bloeiers van afdeling Almelo/Wierden op en dan gaan we richting Hoevelaken. Willemien en ik kletsen heerlijk bij en aan het geroezemoes in de bus te horen doen meerderen dat!

De eerste krentenbol zit er al in, kopje koffie van Alexandra en Jeroen erbij! Rond10.00 uur komen we aan bij de tuin Erf Klein Rassert. We krijgen uitleg over het ontstaan van de tuin onder het genot van koffie/thee en een koekje.

Daarna kunnen we de tuin bekijken. Er zijn meerdere plantenkenners die ons kunnen vertellen hoe de planten heten die we zien. Tjitske en Yvonne hebben het er maar druk mee, wel handig zo leren we ook weer iets! Mooie doorkijkjes en zicht op de weilanden, wat een werk voor de toch al oudere eigenaren. Het Bakhuisje wordt ook druk bezocht (toilet). We nemen er afscheid en gaan de bus weer in op weg naar de tweede tuin.

In hartje Utrecht bezoeken we de De Zylenspiegel tuin.

Niet te geloven wat we daar zien; hoog opgaande heggen, priëlen, tuinbeelden, grote vazen zelfs op grote hoogte en een Engelse tuin. Heel veel buxus bollen, die dan wel weer bespoten worden tegen de buxus mot, de balsemien (wilde orchidee) mag hier ook vrij uitzaaien……. Er is zoveel te zien dat ik jullie aanraad om een aflevering van het TV-programma "Binnenste buiten" te bekijken waar deze tuin in 2018 te zien was. Leuk om te zien dat toen het groen en de heggen nog lager waren. Daarbij zie je ook de tuin vanuit het huis/huizen en de inrichting, heel charmant.

In deze tuin is heel veel geïnvesteerd, aankoop gebouwen/huizen van het oude laboratorium van het Wilhelmina kinderziekenhuis. Op de vraag aan de zus van de eigenaar waar de planten overwinteren zegt ze: "In de straat hierachter hebben we garage’s die we daarvoor gebruiken”. Mevrouw heeft zelf een prachtig huis op het terrein en ze vertelt dat er nog een zwembad komt van 9x9 meter!

De moeite waard om de tuin(en) nogmaals te bezoeken over een paar jaar.

Weer in de bus op weg naar de derde tuin van eigenaren Loes en Jelle Jan.

Jelle Jan vertelde dat de tuin met behulp van tuinarchitecten vorm heeft gekregen. Deels heeft ook Mien Ruis nog een aandeel gehad in de aanleg van hun tuin. De liefhebberij straalt van de tuin af, mooie beplanting met zichtlijnen en een deel als park ingericht, mooi ruimtelijk. Bij alle tuinen voel je dat je welkom bent en dat de mensen graag hun verhaal delen!

Een laatste stop is kwekerij Hessenhof in Ede.

Een goed gesorteerde kwekerij denk ik als het april/mei is, er waren al flinke gaten in de voorraad! Handig is het ABC van planten die nog op voorraad zijn en de kwaliteit is goed! Na een drankje en heerlijke hapjes weer naar huis maar niet voordat Alexandra inventariseerde wie er meegaat op 4 juli het avond-tuin bezoek in Vorden.

Onze chauffeur kreeg een “gevulde pet” die voor hem rond ging en terecht, weer veilig thuis super!

Ina Kraal.