Berkelland/Haaksbergen

Actie "Tegel eruit, Plant erin"

In 2021 hebben de tuinkeurmeesters van de mooiste tuin van Ruurlo het idee opgepakt van het landelijk gepromote idee: “Tegel eruit, plant erin”.

Het moest een voortuin zijn waarvan zeker 75 % bestraat moest zijn en wel een opknapbeurt kon gebruiken. De tuin van Dick en Brigitta Bruggeman werd uiteindelijk gekozen.

Nu was de ‘tuin’ een betonnen plein met 1 boom daarin. Deze boom wilden ze er graag uit hebben.

In het voorjaar is de tuin uitgetekend om in te schatten hoeveel m2 beplanting we zou willen maken en welke materialen we nodig zou hebben. De werkzaamheden zouden plaats vinden op een zaterdag. Geschat ongeveer een halve dag werk.

Op 23 april 2022 ging het gebeuren. Bestrating opsluiten met een klinkerrand en de zwarte grond erin. Planten uitgezet. Met ons allen daarna ingeplant en de boel afgewerkt.

Rond 13.00 uur was de tuin gereed en kon Dick de tuinslang erbij halen om alles water te geven.

Dick en Brigitta waren zeer tevreden over de vernieuwde voor tuin.

 

Een uitgebreid verslag van de actie is hierna t lezen.

 

Sponsoren waren:

Hoveniersbedrijf GreenM2 Doetinchem

Kwekerij Hartemink Zelhem

Kwekerij Peter Heutinck Borculo

Groei&Bloei afd Berkelland/Haaksbergen


 

...kale boel!

...aan het werk!

Het resultaat!

Uitgebreid verslag van de actie

In 2021 Hadden de tuinkeurmeesters van de mooiste tuin van Ruurlo het idee opgepakt van het landelijk gepromote idee tegel eruit, plant erin. Het idee werd uitgewerkt in hoe en waarom en er kwam er een interessant artikel in de krant, hierin een oproep aan tuinliefhebbers op zich op te geven. De criteria ’s waren het moest een voortuin zijn waarvan zeker 75 % bestraat moest zijn, en wel een opknap beurt kon gebruiken. Er werd gereageerd en   Dick en Brigitta Bruggeman met hun tuin aan de Burg. Van Tuyll Van Serooskerkenweg 57 werd uiteindelijk uitgekozen.

Aangezien we binnen de gelederen van de tuinkeurmeesters twee tuinontwerpers hebben, ging een ervan Dennis Schuurman, het gesprek aan met de familie Bruggeman.

Eind 2021 heb ik het eerste overleg gehad met Dick en Brigitta. In eerste instantie heb ik hen uitgelegd wat de bedoeling was van de prijs welke zij hadden gewonnen. ‘We gaan de tuin vergoenen’. Geen hele nieuwe tuin aanleggen, maar in de huidige versteende tuin vlakken aanbrengen waarin we beplanting gaan aanbrengen. Hierdoor fleurt de tuin en de buurt op, kan regenwater in de grond trekken en verhoog je de biodiversiteit.

Net als bij vele andere mensen die een versteende voortuin hebben, was deze ‘tuin’ ontstaan uit gemakzucht.  De tuin ligt op het noorden en daar wil toch niets groeien. Ook is een tuin met planten veel werk om te onderhouden. Nu was de ‘tuin’ een betonnen plein met 1 boom daarin.  Een dakplataan, welke alleen maar veel stof produceerde waar Dick tijdens het snoeien veel last van had en veel blad in het najaar. Deze boom wilden ze er graag uit hebben. Verder lieten ze het geheel aan mij over. Ik had diverse foto’s  van beplanting (met name vaste planten, siergrassen en meerstammige bomen) meegenomen. Dit om een beetje te kunnen bepalen wat de smaak van Dick en Brigita was. Na een gezellig gesprek heb ik buiten de tuin opgemeten en diverse foto’s gemaakt om later thuis ook nog een goed beeld te hebben van de tuin.

In het voorjaar heb ik de tuin uitgetekend in een maatvaste tekening. Daardoor kon ik exact bepalen hoeveel m2 beplanting ik zou willen maken en welke materialen zoals goede tuinaarde ik nodig zou hebben.

Van te voren wist ik dus hoeveel m2 en dus hoeveel stuks beplanting ik nodig zou hebben.  Ook had ik op een kladje een lijstje gemaakt van planten welke ik dacht nodig te hebben. Nu was ik afhankelijk van het aanbod ik bij Kwekerij Heutinck zou aantreffen en heb mij daar na aangepast, rekening houdend met de groeiplaats (schaduw en halfschaduw), bloeitijd en bladvorm en kleur. De soorten welke ik heb meegenomen heb ik niet allemaal meer in een lijst staan, maar ik weet dat het onderstaande ongeveer waren:

Helleborus- Carex-Cimicifuga ramosa Atropurpurea-Lirope muscari- Dicentra-Echinacea purpurea/Alba -Geranium macrorrhizum-Vinca atropurpurea-Lavandula- Astilbe-herfstanemoon-Salvia-Calamagrostis

Best veel soorten voor een kleine ingreep en kleine plantvakken, maar hoe sneller het is dichtgegroeid, hoe minder onkruid de kans krijgt. Verder ben ik naar Boomkwekerij Rudie Hartemink in Zelhem gegaan met de vraag of hij iets zou willen bijdragen aan dit project. Dat wilde hij zeker wel en stelde een meerstamige sierappel beschikbaar.  Een hele goede vervanger voor de dakplataan!  Ook leverde hij de Klimhortensia voor tegen de wat kale muur. Via GreenM2 (mijn eigen werkgever)  heb ik een aanhanger met goede tuinaarde geregeld. GreenM2 werkte daar graag aan mee.

De werkzaamheden zouden plaats vinden op een zaterdag. Geschat ongeveer een halve dag werk. Samen met een aantal keurmeesters. Na enkele keren uitstel in verband met ziekten en corona ging het 23 april 2022 gebeuren. De week van te voren heb ik reeds de planten opgehaald en een aanhanger met grond. Op de vrijdagavond vast de dakplataan verwijderd zodat we zaterdag gelijk met ons allen aan het werk konden. Grond op de stoep gekieperd en de stenen gingen er uit. (volgens het onwerpje dat ik had gemaakt. Stenen werden opgestapeld (gingen later naar Jannie) en het straatzand ging direct op de kar. (later om de hoek het gat van de trampoline in mijn eigen tuin mee opgevuld)

Bestrating opsluiten met een klinkerrand en de zwarte grond er in. Precies genoeg! Daarna heb ik de planten uitgezet. Niet volgens tekening, maar op het oog. Maak het niet te moeilijk! Met ons allen daarna ingeplant en de boel afgewerkt. Rond 13.00 uur was de tuin gereed en kon Dick de tuinslang er bij halen om alles water te geven. Dick en Brigitta waren zeer tevreden over de vernieuwde voor tuin.

In een halve dag kun je van een versteende tuin een veel groenere en vriendelijkere omgeving maken voor jezelf, voorbijgangers en voor de insecten.

Dennis Schuurman,

namens de tuinkeurmeesters van “De  mooiste tuin van Ruurlo”