Berkelland/Haaksbergen

Waar een jaarlijkse Groei & Bloei tuinkeuring al niet toe kan leiden. Toen kweker Peter Heutinck ruim 10 jaar geleden bij het ondernemersechtpaar Anton en Bertha Memelink aan de Ruurloseweg 6 in Borculo hun tuin vanaf de straat keurde, viel zijn oog op een fraaie Bergenia. In goed Nederlands: de schoenlappersplant of de minder bekende benaming ‘olifantsoor’.
Peter zag als liefhebber, dat deze beresterke plant opviel door een zeldzaam groot en glanzend blad. In zijn netwerk als kweker, bij de Hessenhof in Ede of bij de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, nergens kon iemand deze Bergenia thuisbrengen of de herkomst bepalen. Anton en Bertha hebben de plant al zeker 40 jaar in bezit en deze heeft diverse verhuizingen meegemaakt. Ze kregen de plant van iemand die ‘m ook al lang had.

Om kort te gaan: Peter mocht een plant meenemen en ging deze vakkundig vermeerderen door de plant te scheuren.

Resultaat: de plant staat nu in de assortimentslijst van Vaste plantenkwekerij Heutinck, tussen liefst zo’n veertig andere soorten Bergenia’s. Nu met de naam van de schenkers: Bergenia ‘Memelinks Pride’. Want dat laatste is zeker, de Memelinks mogen net als op hun drie kinderen, zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen ook ‘pride = trots’ zijn op deze nakomeling. En niet onbelangrijk voor vakman Heutinck: deze Bergenia kreeg op de Floriade Expo 2022 in Almere een hoge beoordeling.

 

Schoenlappersplant
Een plant met zo’n naam moet wel heel leuk zijn! En dat klopt. De schoenlappersplant is een perfecte plant voor in de tuin. Bijvoorbeeld om je borders mee te vullen of langs een vijver. Zijn naam heeft hij te danken aan de was in de bladeren, hiermee kan je je schoenen weer laten shinen!
De plant heeft aan de onderkant grote groene bladeren en daarbovenuit steken lange stengels met roze, paarse of witte bloemen. Het is echt een vrolijkerd die zich al vroeg in het voorjaar laat zien waardoor je tuin er al snel lenteachtig uitziet. Tot zover de ronkend mooie verkooppraat op internet. Maar wat zegt onze Borculose tuinman over zijn eigen ‘Bergenia Memelinks Pride’? Anton: “Op de foto is de bloem al wat aan het verwelken, daarvan moet de plant het overigens niet hebben. Maar zijn bijzonder grote en fraaie blad, dat glanzend afsteekt bij de rest, maakt dat we de plant na al die jaren nog steeds niet willen missen.”
Planten die ’s winters groen blijven, voorzien in een diep-menselijke behoefte, volgens de bekende kweker en tuinboekenschrijver Romke van de Kaa.
En daar zijn er niet veel van. Toch staat de Bergenia ‘Memelinks Pride’ in het hoekje bij de vijver van de Memelinks, nog steeds te glanzen. Alhoewel de kwaliteit ook in de winter wel wat afneemt, zou je deze plant toch als wintergroen mogen betitelen.


Peter van der Vondervoort