Berkelland/Haaksbergen

Marcel en het NKB

Elk jaar kijk ik weer uit naar de deelname aan het NKB. Alleen de aanloop er naar toe is al leuk. Tijdens de bloemschiklessen in het voorjaar hebben we het er al over wat het thema is dit jaar.

Gelukkig is dit de laatste jaren al vroeg bekend. Velen hebben dan ook al vroeg een idee en in de loop van de zomer komt dat tot het definitieve ontwerp. Helaas geld dit niet voor mij. Hoe dichter ik bij het NKB kom, dan pas begint het bij mij te borrelen. Dit is best wel lastig als je b.v. nog constructies wilt maken. Waar ik het meeste naar uit kijk is het verplichte stuk, werken met materiaal dat je ter plekke krijgt. Je moet dus creatief zijn, want het kan materiaal zijn waar je niets mee hebt.

Wij als afdeling hebben in de zomer een oefenavond, iedereen krijgt dezelfde materialen en maakt daar iets van en je krijgt toch totaal verschillende stukken. Je leert hier een hoop van elkaar, want we bespreken dan de stukken samen onder begeleiding van de bloemschikcommissie met een hapje en drankje. Een hele gezellige avond met elkaar.

En dan is het zover; alles verzamelen, bloemen ophalen bij de bloemist, zijn de bestelde bloemen er, zijn ook in de goede kleur..... Spannend allemaal. En dan vroeg vertrekken naar het NKB, dit jaar (2017) is dat in de Beursfabriek Nieuwegein, want we willen in alle rust aankomen en uitladen. Je brengt je spullen naar je plek en werpt een blik op het materiaal voor het verplichte stuk, kan ik hier iets mee? Dan even een lekker bakje koffie en je medeschikkers opzoeken. Even bijpraten en vragen of ze alles gekregen hebben. Dan duurt het maar even en worden we welkom geheten, en er worden nog wat aandachtspunten medegedeeld. En we mogen naar onze werkplek.

Met gezonde spanning gaan we aan de slag met ons verplichte stuk en daarna met ons vrije stuk. Je ziet om je heen de prachtigste bloemcreaties ontstaan. Na een aantal uren zweten zit het er op. Lekker lunchen, bijpraten en wachten wat er komen gaat. We hebben dan eerst nog een interessante demo en de werkstukkenbespreking waar je een hoop van leert.

En dan is er eindelijk de prijsuitreiking. Hebben we toch maar weer goed gescoord met onze afdeling. Al met al en leuke dag.

Deelnemer NKB Marcel Borkus