Berkelland/Haaksbergen

Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

Op 8  en 9 juni vond in het bloemenpark Appeltern, tijdens het evenement  “Appeltern Plantenfestijn”, de landelijke finale bloemschikken plaats.

Van onze afdeling Berkelland/Haaksbergen deden twee bloem-schiksters aan de wedstrijd voor amateurs mee. Bij aankomst in de rij voor de kassa bleek dat een ieder het regelement op z’n eigen manier interpreteerde. Naast het eigen gereedschap was het ook toegestaan om bind en draad mee te brengen om een eigen toets aan het stuk te geven.

Het paste bij de een in een uit vier lagen bestaande kist van meer dan een meter hoog op wielen, terwijl  het bij een ander in een plastic draagtas meeging. Voor de ondergrond en de bloemen was gezorgd. Het was voor een ieder een verrassende opdracht.

Als eersten gingen om half twee de semiprofs en de studenten aan de slag. Het viel bij toeschouwers op dat bij één deelnemer het drie kwartier worstelen werd met de vaas en de materialen. Tot in de laatste minuut werd er ingestoken en uitgetrokken. Haar hoofd werd steeds roder en bij het eind liep zij weg, schuddend met haar hoofd en bijna in tranen. Maar toch, na vier uur, had zij tot haar eigen verbazing de tweede prijs bemachtigd!

Om half drie was het de beurt aan de amateurs. Het waren de dames die bij de regionale kampioenschappen in de prijzen waren gevallen. In drie kwartier werd een mooi bloemstuk neergezet op aparte vazen. Ondanks dat de materialen gelijkwaardig waren werd het, door o.a. het meegenomen draad, een bloemwerk met een eigen karakter.

Voor onze afdeling werd een tweede plaats binnen gesleept. Al met al het was bij stralend weer op een mooie locatie een goed georganiseerde wedstrijddag waarbij het, ook volgens de ‘lady speaker’, te hopen is dat een volgend jaar meer regio’s deelnemen.

Hermien Bannink, Barchem

De uitslag: