Berkelland/Haaksbergen

Een greep uit de Open Tuinen van dit jaar

De trots van Bertus en Hermien Bannink is te vinden in Barchem. Het stel heeft zijn dorpstuin de uitstraling van een cottage gegeven. In de lente zijn de bollen koploper qua bloei. Rond deze tijd zijn het fleurige vaste planten die de borders vullen. En in de herfst komen daar de grassen en dahlia's bij. Zo valt er het hele seizoen iets te genieten. O ja, er staat ook een pindakaasboom.

De tuin van Elly Roelvink en Lambertus Hoogeveen ligt - niet ver van Haaksbergen - tussen Boekelo en Beckum. Vandaar de naam Beckelo. Schoorvoetend deed het stel in 2018 voor het eerst mee aan het OTW. Inmiddels hebben Elly en Lambertus de smaak helemaal te pakken. Van wat vier jaar geleden een woestenij was naast hun huis hebben ze door noeste arbeid iets moois weten te maken. In hun tuin Beckelo kunnen ze zich heerlijk uitleven. In de borders op kleur, tussen de tientallen grassoorten en bij de niet-alledaagse groenten. 

Drie prachtige tuinen in Borculo. Een weelderige tuin met subtiele doorkijkjes, zo omschrijven Louise en Dolf Bierhuizen hun beeldentuin aan de Haarloseweg 6. Niveauverschillen geven een bijzondere sfeer.

De tuin van Chris en Rina Gosens (prinses Irenestraat 16) kenmerkt zich door rechte lijnen. De borders zijn gevuld met stevige planten. Verder staan er fruitbomen en is er een moestuin.

De familie Memelink (Ruurloseweg 6) heeft de borders ingeplant met een grote verscheidenheid aan planten. Bijna het hele jaar staat wel iets in bloei. Er is een vijver en her en der zijn bonsaiboompjes te vinden. 

Henk en Jo Huijsman wonen, klussen en tuinieren al meer dan 20 jaar op hun erf (7000 m2) in het Needse buitengebied. Hier is het 't totaalplaatje dat uitnodigt om een kijkje te nemen. De duiventil, de stallen met de twee pony's, het geitenweitje en de fruitbomen zijn geïntegreerd in de tuin. 

Haaksbergen. Op hun grondstuk van 2,5 ha., fraai gelegen in de buurschap Honesch, hebben Willemien en Bertus Lubberink hun tuindromen waargemaakt. De siertuin gaat geleidelijk over in het omringende natuurlijke landschap van houtstruwelen, een kikkerpoel, bloemrijke graslanden en de Buurserbeek. 

Tegen de strakke lijnen van hun moderne huis hebben Trees en Gerie Oude Tanke een tuin in cottagesfeer gecreëerd. Aan de voorzijde zijn het met name buxusperken met rozen die de aandacht trekken. Opzij en achter zijn brede borders aangelegd met een grote verscheidenheid aan vaste planten en heesters. En niet te vergeten, een grote vijver. Kortom: een plaatje! 

De tuin aan de Haarskamp in Ruurlo van de Van Rheenens. Met name hun achtertuin mag zich laten zien. Hier is het genieten van een prachtige vijverpartij. En van borders - met vaste planten en bolgewassen - die kleuren van blauw, paars naar roze, wit, kleurloos, geel, oranje tot rood. Leuk extraatje: vanuit de tuin kijk je op de markante zaag- en korenmolen Agneta.

Nog een tuin die zeer de moeite waard is: het zelf ontworpen paradijsje van Yvonne en Herman Scharenberg. Er zijn veel vaste planten verwerkt en een aantal perken is ingericht op kleur. Het stel heeft geprobeerd de tuin zo veel mogelijk te laten aansluiten op het omringende Haaksbergse platteland. 

De tuin van Monique en Wim Verdaasdonk heeft een natuurlijke uitstraling. Wat er dan bloeit in hun aan de rand van Borculo gelegen tuin is naar eigen zeggen altijd weer een verrassing. In de borders staan struiken en vaste planten, aangevuld met eenjarigen. Verder is er een vijver waarlangs onder meer de rietorchis groeit. De terrassen worden opgefleurd met kuipplanten, waaronder een clivia met de respectabele leeftijd van 30 jaar.

Het OTW gaat weer de grens over. Want ook onze oosterburen hebben groene vingers. Zoals Ulla en Hubert Wantia uit het Duitse Wennewick, een dorpje in de buurt van Vreden. Het stel omschrijft zijn tuin als 'een speels kleurenpalet'. Rozensoorten, heggen in allerlei uitvoeringen, vormsnoei, een markante treurbeuk aan de oever van de Lünterse beek. Om van al dit moois te genieten zijn sfeervolle zitjes ingericht. En niemand die ziet dat deze siertuin ooit moestuin was...