Berkelland/Haaksbergen

Tuinkeuringen

Hoe is het ontstaan?

Tuinkeuringen worden er al heel lang gehouden. Het doel was en is om het tuinieren te bevorderen en een straat of wijk een mooi aanzien te geven.

Momenteel wordt er alleen in Borculo en Ruurlo gekeurd. Twee groepen van ongeveer twaalf tuinliefhebbers en groen gerelateerde vakmensen gaan drie keer per jaar op pad om te keuren.

Borculo en Ruurlo zijn opgedeeld in vijf of zes wijken. Eind mei, begin juni is de eerste ronde van het keuren. Per wijk keuren er twee mensen, als het mogelijk is een combinatie van een tuinliefhebber met een vakmens. Alle voortuinen binnen de bebouwde doen hier aan mee als ze aan de openbare weg liggen. Maar om op de lijst te komen moeten de tuinen wel aan bepaalde criteria voldoen zoals:

  • Eerste indruk: hoe ziet de tuin er uit, nodigt het uit om verder te kijken, past het bij het huis, enz.
  • Verhoudingen: is de tuin naar verhouding ingedeeld  - wat betreft dode/levende materialen, groen blijvende en bladverliezende planten, ook wat betreft hoogte/laagte.                                                 
  • Onderhoud: past dit bij het type tuin, zoals bij een weelderige tuin/wilde tuin/strakke tuin, denk ook aan de juiste manier van snoeien en vervangen van dode planten, het tijdig scheuren van planten en het invullen van kale plekken enz.
  • Assortiment: het assortiment moet weer passen bij het type tuin. Zo zal in een weelderige tuin het assortiment groter zijn dan in een trendy tuin waar een beperkt aantal soorten al voldoende is. Zitten er ook planten, bomen, heesters in, die in de winter ook nog sierwaarde hebben.                 
  • Algemene bepaling: tuinen met hagen aan de kant van de openbare weg mogen niet hoger zijn dan +/- 80 cm.  Bij een hoge haag kun je immers de tuin niet bekijken.

Dan zijn er drie categorieën, te weten: 

  • Jonge tuinen: dit zijn pas aangelegde tuinen, maar niet ouder dan twee jaar.                                                                                                                                                     
  • Trendy tuinen: dit zijn tuinen waar dode materialen de hoofdrol spelen en de weinige maar uitgekiende beplanting het ontwerp versterkt.                                                                                                          
  • Siertuinen: alles wat niet trendy of jonge tuinen zijn.

In juli en eind augustus zijn er weer keuringen. De tuinen die in de eerste ronde op de lijst zijn gekomen worden weer gekeurd. De tuinkeurmeesters rouleren, dus in totaal wordt een tuin door zes tuinkeurmeesters gekeurd. Zo krijg je wel een volledig beeld van een tuin en wordt de factor smaak gereduceerd. 

Er zijn mooie prijzen beschikbaar gesteld door plaatselijke bedrijven. Een aantal tuinen worden besproken en van opbouwende kritiek voorzien. Meestal zijn er speciale items. Afgelopen jaar was dit: “een blik in de achtertuin van een keurmeester”. Er werd verteld over verschillende aspecten van de tuin waar een andere tuinliefhebber ook wat aan heeft. Als afsluiting is er een verloting van planten en andere spullen die je voor je tuin kunt gebruiken.

Gezelligheid.

Dit is ook een zeer belangrijk item bij de tuinkeurders. Daarom worden excursies gemaakt naar b.v. een boomkweker, vasteplanten kweker of een speciale tuin. Zo leer je nog wat extra over tuinen en tuinieren in het algemeen. De vergaderingen zijn ook belangrijk (2 keer per jaar). Ook dit is meestal een heel gezellige bijeenkomst. Lijkt het je ook wel wat om een paar keer per jaar op pad te gaan om mooie voortuinen te bekijken en te keuren? Wij kunnen nog enkele enthousiaste keurders gebruiken. Informatie bij de contactpersonen. 

Wat staat er dit jaar op het programma? 

Een tuinkeuring van de mooiste achtertuin van Berkelland/ Haaksbergen. Hoe dit in het werk gaat leest u te zijner tijd in de digitale Nieuwsbrief, op de website, Facebook of in de plaatselijke krant. Dus… alle media goed in de gaten houden. 

Geef je voortuin eens wat extra aandacht (het is tenslotte wel je visitekaartje) en wie weet win je  een prijs met: “De mooiste tuin van……”

Voor de tuinkeuringscommissie  KLIK HIER