Berkelland/Haaksbergen

Potjes en luizen...

Op diverse struiken, bomen klimplanten hangen omgekeerde terracotta potjes met hooi voor de oorwormen. Oorwormen eten bladluizen.

Oorwormen zijn nog effectiever tegen bladluizen dan lieveheersbeestjes, want waar luizen zijn daar zijn vaak mieren en tegen mieren kunnen lieveheersbeestjes niet op. Lief zijn voor oorwormen dus!
Oorwormen jagen 's nachts, onder andere op bladluizen. Maar ze houden niet van licht, dus daar zijn die potjes voor, ze kruipen zodra het licht wordt weg in de potjes in het hooi.

Ik hang de huisjes overal in de tuin aan luisgevoelige planten ook als er ergens in de moestuin een plant last heeft van bladluizen dan hang ik een er potje bij, simpel niet?

Wat heb je nodig?
-Hooi, stro, droog gras. Liefst vers hooi, niet uit zo'n baaltje uit de dierenwinkel. Oorwormen houden van een vers gespreid bedje.
-Ijzerdraad of touw
-Een terracotta potje, dat blijft koeler dan een plastic potje en zuigt water op zodat de oorwormen niet gaar smoren in de zon.

Neem een hoopje hooi of stro, doe er ijzerdraad of een touwtje rond en trek het touwtje of de ijzerdraad door het gaatje in het potje, trek goed aan en prop alles er goed in.

Leg het potje een nacht op de grond in de tuin zodat er sneller oorwormen in komen. Maar ook al doe je dat niet, ze komen er toch wel in.

Hang de potjes overal in de tuin aan planten waar snel luis op komt, zoals rozen, pruimenboom, lindes, kamperfoelie etc. Hang de potjes bij voorkeur vroeg in het voorjaar op, vóór de luis op de plant zit. Komt er ondanks de potjes toch nog luis op de planten, hang er dan een of meer extra potjes bij. Eigenlijk moet je de luizen voor zijn.