Berkelland/Haaksbergen

Vanuit Groei & Bloei Berkelland-Haaksbergen (Ruurlo ) hebben we afgelopen jaar met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ de voortuin van de familie Bruggeman aangepakt. Dit jaar waren de jongste inwoners van Ruurlo aan de beurt.

Groei & Bloei had nog een aantal insectenhotels in de opslag, opzoek naar een nieuwe bestemming. Het leek ons een mooi initiatief om dit jaar de jongste inwoners van Ruurlo te betrekken bij het belang van een groene en gezonde leefomgeving.

Viool Haumerssen, keurmeester bij Groei & Bloei Ruurlo, ontwerper van o.a. speelnatuur en groene schoolpleinen én ouder van twee kinderen op de Willibrordusschool, merkte dat hier zeker interesse voor was. Naast de al aanwezige moestuin op de Willibrordusschool was er ook nog ruimte voor meer groen. Zo werd het idee geboren om de insectenhotels samen met insectenlokkende planten aan de scholen in het dorp aan te bieden. Planten die niet alleen mooi zijn, maar veelvuldig bezocht worden door insecten, bestudeerd kunnen worden en zo ook een educatieve bijdrage leveren.

Nadat we alle scholen aangeschreven hadden, gaven naast de Willibrordusschool ook De Driesprong en Wonderwijs aan het een mooi initiatief te vinden. Alle drie de scholen waren ieder op hun eigen manier al bezig met het vergroenen van hun schoolplein en daar sloot deze actie mooi bij aan.

De keuze voor biologische planten bij de insectenhotels was vanzelfsprekend. Doordat er bij het kweken van deze planten geen gif en kunstmest gebruikt wordt, zijn deze planten niet schadelijk voor insecten, spoelt er geen gif en mest de bodem in en krijg je sterkere planten met een gezond wortelstelsel. Ik heb Martijn Aaldering van Kwekerij Aaldering De Stek uit Zelhem gevraagd om voor iedere school een selectie planten samen te stellen die goed zijn voor de biodiversiteit en een  educatieve bijdrage leveren. De planten hebben verschillende bloeitijden, zijn leveranciers van nectar en stuifmeel, hebben stengels om in te kunnen overwinteren en zijn allen geliefd bij insecten. Ze ruiken soms lekker wanneer je ze aanraakt en sommige zijn eetbaar.

Martijn heeft voor iedere school een mooie selectie gemaakt met o.a. kattenkruid, vrouwenmantel, Campanula, beemdkroon, Geranium, dropplanten, salvia’s, rozemarijn, grassen, asters, etc. Daarnaast heeft de kwekerij, omdat ze het een mooi initiatief vinden, het aantal planten verdubbeld.

Vorige week maandag zijn we met een aantal keurmeesters bij de Willibrordusschool gaan aanlanten. Met hulp van een vijftal kinderen hebben alle planten én de insectenhotels een mooie plek gekregen in de schooltuin.

De kinderen waren erg enthousiast en wilden iedere dag wel aan de slag in de tuin. De komende week wordt ook bij De Driesprong en Wonderwijs aangeplant. Zo hebben deze drie scholen volgend jaar niet alleen een mooi stikje groen erbij, maar ook ieder een lekkere snackbar en plekjes om te overwinteren voor insecten.