Berkelland/Haaksbergen

Waarom de tuin gedijt bij compost van eigen makelij

Eindelijk, de lentezon. De modderpoel achter het huis verandert langzaam weer in bewerkbare aarde die om voorjaarsbloeiers schreeuwt. Het tuinseizoen is begonnen. Voor wie erover twijfelt: composteren is simpel en werkt.

De beste reden om zelf te composteren is dat het geweldige voedingsstoffen oplevert voor de tuin. Bovendien verbetert compost de structuur van de bodem. En eigen compost staat voor schone compost: je hebt het immers zelf samengesteld.

Wat mag er nou eigenlijk allemaal inzitten? Voor een goede compostering is een mix nodig van groen en bruin organisch afval. Bruin bestaat uit droge twijgjes, snoeiafval en herfstbladeren. Dat zorgt voor beluchting in de compostbak. Groen zorgt voor vocht en voedingsstoffen en bestaat naast grasmaaisel vooral uit keukenafval.

Geen vlees of vis

Alle etensafval mag erin, behalve vlees of vis. Dat trekt vliegen aan en gaat stinken. Vettige sauzen composteren niet. Koffiefilters en theezakjes doen het goed, eierschalen zijn zeer waardevol vanwege de kalk. Plantenresten uit huis en tuin leveren ook voedingsstoffen. Snijd/knip het klein.

Zorg ervoor dat tegenover elke hoeveelheid groen materiaal minstens zoveel bruin erbij gaat, of zelfs het dubbele. Heb je geen grote tuin, dan kun je kleine stukken karton toevoegen. Dat alles moet goed worden gemixt, zodat het proces gaande blijft.

Het feitelijke werk wordt gedaan door bacteriën, schimmels en andere kleine organismen die het groenafval omzetten in compost. Zij hebben voldoende lucht en vocht nodig. Af en toe omscheppen is noodzakelijk, opdat de organismen kunnen 'ademen'.

Alles op een hoop

Wat is beter, hoop of bak? Een composthoop lijkt eenvoudig en goedkoop maar het is lastig om verteerd materiaal dat klaar is voor gebruik te scheiden van nieuw groen afval. Ook het noodzakelijke keren van de compost is lastiger. En etensresten kunnen ongedierte aantrekken.

Ook een open compostbak kan vliegen aantrekken en net als de hoop is je compost erin kwetsbaar voor zware regenval. Is de tuin kleiner dan 250 vierkante meter, dan werkt een compostvat veel beter. Onderin zit een lade waar de compost zo uitgehaald kan worden. Bovendien blijft de temperatuur goed, ook als het buiten kouder is. Een compostvat koop je al vanaf 25 euro.Als het materiaal eruit ziet als donkere, rulle aarde en licht ruikt naar bos, is het klaar voor gebruik. Dat duurt ongeveer enkele maanden tot een jaar. Hoe harder de organismen werken, hoe warmer de compost wordt, hoe sneller het proces verloopt. Zo kan het materiaal al na zes weken gebruiksklaar zijn.
 

Overgenomen uit Twentsche Courant / Tubantia, maart 2022

Loes Geerdink