Activiteiten & Actueel

Winterwijkse tuinborders doen verbazen

Dinsdag 26 juli bezochten we met twintig deelnemers twee tuinen in Winterswijk. We begonnen bij de tuin van Lidy en Tonnie Buil. De voortuin wekte nog geen bewondering, maar over de borders raakten we niet uitgesproken. In acht jaar tijd hadden de eigenaren een kleurig palet aan planten bijeengebracht, dat in groeikracht verbaasde. Veel deelnemers dachten dat de planten op een talud stonden, zo onder de indruk waren ze van de massieve, prachtig hoog oplopende twee borders. Phloxen (vlambloemen) tot liefst 180 cm en Veronicastrum Virginicum (ereprijs) tot 200 cm, om wat voorbeelden te noemen. Het geheim?  Een strenge selectie op lengte, een uitgekiend bewateringssysteem en door ervaring verkregen kennis hoe planten zich verhouden tot  hun hoogte. We smulden en niet alleen van de lekkere MonChou taart.

Hierna reden we in het buitengebied naar de boerderij van Roelien en Wim Onnink. Roelien was niet met groene vingers geboren maar langzaam ontwikkelde ze die. Stapsgewijs kreeg ze van haar man rond de boerderij steeds meer grond om te tuinieren. En boer Wim? Op hem kreeg het tuinvirus uiteindelijk ook vat.  Wim met een kwinkslag: “Een vrouwenhand en een paardentand mogen nooit stil staan. Nou, daar heb ik mooi voor gezorgd”, lachte hij schalks.

We keken er niet van op, dat het gepensioneerde paar het na ons bezoek een paar tandjes minder wil gaan doen. Ze stoppen met Open Tuindagen en hun boerderij staat te koop. Zorgen hierover hoeven we ons niet te maken lieten ze eendrachtig weten. En dat maakte dat we nog meer genoten van Roeliens laatste rondleiding en de zelfgebakken kruidenkoek.

 

Eind goed, al goed! 
meer
 
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915