Versterking van de dracht en biodiversiteit t.b.v. de (wilde) Bij

Op 13 januari (2012) hebben wij, acht studenten van Hogeschool van Hall Larenstein van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting te Velp, onze adviezen met betrekking tot de verbetering en de dracht en biodiversiteit t.b.v. de (wilde) bij gepresenteerd in gemeenschapshuis ’t Meuken te St. Isidorushoeve.

Plaatselijke imkerverenigingen (ABTB en de Heidebloem) hebben dit regionale vraagstuk voorgelegd aan de Groene Kennispoort. Zij hebben dit project vervolgens doorgekoppeld
naar Hogeschool van Hall Larenstein. Het project is gestart naar aanleiding van het actuele probleem van de terugloop van de bijenpopulatie in Nederland. Bijen zijn van groot belang, omdat zij aan het begin van onze voedselketen staan en verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van een groot deel van onze voedselgewassen. Het doel was het in kaart brengen van de kansen om deze bijenpopulatie weer toe te laten nemen in de omgeving van St. Isidorushoeve.
Tijdens de presentatie hebben we de plannen beargumenteerd om zo draagvlak te creëren voor dit project. In ons concept hebben we in een breder perspectief naar de opdracht gekeken. Ons doel was niet alleen het versterken van de biodiversiteit, maar vooral ook om
de bewustwording van dit belang te benadrukken. De ingrepen die we daarbij hebben gedaan, moesten tevens bijdragen aan de versterking van het Twentse landschap en de beleving ervan. In de uitwerking is dit onder andere vertaald naar de ontwikkeling van
zogenaamde ‘pronkstukken’, die op strategische plekken in het landschap kunnen worden ingepast. De pronkstukken benadrukken verschillende typerende Twentse landschapselementen, zoals de boomgaard en het microreliëf. De beplanting in de pronkstukken draagt bij aan de bevordering van een jaarronde dracht en de (bewustwording
van) biodiversiteit in het gebied.
Voor het stedelijk gebied (in Haaksbergen) zien we vooral kansen op het gebied van educatie en recreatie in de vorm van bijvoorbeeld ‘stadslandbouw’. Ten slotte hebben we ook modellen ontwikkeld voor de boerenerven in het landelijk gebied. Deze modellen versterken
niet alleen het karakteristieke erf, maar voegen hier een ‘nieuw jasje’ aan toe, in de vorm van nieuwe beplantingssoorten die bijdragen aan de biodiversiteit in het gebied.
De presentatie werd door een breed publiek bijgewoond. Tijdens en na de presentatie waren er veel enthousiaste en positieve reacties met betrekking tot de adviezen die we gedurende dit project hebben ontwikkeld. We hebben het als een leerzaam project ervaren, waarin we veel hebben geleerd op gebied van interne en externe samenwerking, communicatie en op vakinhoudelijk gebied.
We willen iedereen, die een bijdrage heeft geleverd aan dit project, bedanken en hopen dat dit project in de toekomst daadwerkelijk gerealiseerd zal worden.

Kijk ook op:

De studenten die aan dit project hebben deelgenomen zijn:

• Michiel van Boekel,
  • Jelmar Brouwer,