Groentips & Groeninfo
De Kruidenhof te Mallum in Eibergen

Van het jaarlijkse Lenteweekend in mei kennen velen van u de Kruidenhof te Mallum. Een tuin, gelegen op wat wel “het mooiste plekje van Eibergen” genoemd wordt. Tussen de twee armen van de Berkel, naast de Mallumse Molen.
Heeft u wel eens gezien hoe prachtig deze tuin in juni is, of in september?
Een zee van bloemen en geuren: “ik kom hier in het paradijs”, aldus een bezoekster vorig jaar. Een indruk kunt u krijgen op onze vernieuwde website:

www.kruidenhof-te-mallum.nl

Weet u dat deze tuin – bijna - helemaal wordt beheerd en onderhouden door vrijwilligers? Zou het iets voor u zijn om deze groep te komen versterken?
Groei & Bloeileden hebben natuurlijk groene vingers! Wij zoeken vrijwilligers voor het tuinwerk, maar ook als gastvrouw/heer of om rondleidingen te verzorgen. Voelt u er iets voor? Neemt u dan contact op met ondergetekende,

tel.0545-472823 of met de secretaris,

Henk Bastiaansen, email: kruidenhof-te-mallum(at)hotmail.com

Maartje Godijn

De Kruidenhof

Deze is ontworpen door landschapsarchitect Bas Slatman uit Oldenzaal.  Vanaf september 2002 is door hoveniersbedrijf Geerdink uit Neede en een aantal vrijwilligers hard gewerkt aan de aanleg van vijver, paden en perken. Aanwezige materia­len zoals tegels, gravel, zand en dergelijke zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Zij zijn terug te vinden in de stapelmuurtjes, de paden en de klimheuvel. Centraal ligt de grote vijver met daar om­heen een moeraspartij, een aantal perken met allerlei soorten kruiden. Naast keukenkruiden vindt u er ook verfplanten en geneeskrach­tige kruiden. Deze laatste zijn fytotherapeutisch gerangschikt. Verder zijn er een boerenborder, een plukbeemd, een vlinderheuvel, een bloemen­weide, een rotstuin en akkertjes met oude landbouw­gewassen. Bij de aanleg is zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurlijke begroeiing van het Berkelgebied en de aansluiting op het omringende landschap. Onderhoud en beheer zijn in handen van vrijwilligers. In het voorjaar is de tuin en de directe omgeving onderdeel van de groenmanifestatie ‘Het Lenteweekend’, dat Groei & Bloei in samenwerking met de Kruidenhof organiseert.

Voor een blik in de Kruidenhof en meer informatie:

www.kruidenhof-te-mallum.nl

Een tuinvrouw die een monument verdient (week 42 (820)
De sporen van een bijzondere tuinman (week 41, 819)