Activiteiten & Actueel

 

Septembertuin Boeschoten in volle glorie

 

 

Nicotiana tabacum

Er zijn niet veel tuinen die eind september (26e) nog zo mooi ogen, dat de reiscommissie het aandurft om er het tuinseizoen mee af te sluiten. De tuin van Dietje Boeschoten in Geesteren voldeed echter in alle opzichten en liefst 25 deelnemers onderstreepten dat.  Dietje liet bij de start van de rondleiding om half zeven weten dat we ‘tegen het licht moesten lopen’. Dat klopte, want een uur later ging de zon al onder en om acht uur was het aardedonker.

Het echtpaar Boeschoten streek in 2006 vanuit het westen neer in Geesteren. Op 1,25 ha land bleef het bijgebouw overeind, een gerestaureerd monument uit 1899 waarin de eerste mechanische korenmolen van de streek stond. De bijbehorende boerderij bleek een bouwval en werd in een eigentijdse stijl herbouwd. De Amsterdamse tuinontwerpster Janine ten Horn ontwierp een tuin waarin grassen een belangrijke plaats innemen. De gehele tuin is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden in Nederland.

Tijdens de rondleiding vergastte Dietje ons met planten die vaak niet alledaags waren. Uw verslaggever moest optekenen dat Kwekerij Ome Joop uit Kortenhoef vaak die bijzondere eenjarige planten leverde. Tussen al het Latijnse geweld zag ik dat de bijzondere Nicotiana tabacum (van Kwekerij Overhagen uit Velp) een juweeltje was.

We sloten de bijzonder fraaie najaarsdag in stijl af, toen we vanaf het terras van de Boeschotens hun tuin en weiden zagen oplossen in mooie mistflarden en donkerte.

De lekkere hapjes van Ria ten Voorde, het wijntje en de vele dansende waxinelichtjes maakten het af. Alleen een strijkje had het romantische samenzijn nog kunnen overtreffen.

 (PvdV).   

meer
Tuin Boeschoten in Geesteren
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915