Diversen

De Tuinfee

www.detuinfee.nl

 

Wie en wat is de tuinfee?
Het is een paar jaar geleden begonnen.
Ik zag bij iemand in de tuin een prachtige plantenbeugel deze was zo efficiënt dat ik helemaal “het licht” erin had gezien. Aan de eigenaresse van de tuin vroeg ik hoe ze toch aan zoiets moois kwam…daar had ze “een mannetje “ voor, hij had deze voor haar gemaakt. Natuurlijk volgde mijn vraag of ik ook…bij dat mannetje…NEE was het antwoord. Maar het idee was te mooi om zomaar op te geven. We gingen opzoek naar een bedrijf  die iets voor ons zou kunnen betekenen,  maar groot was mijn teleurstelling toen ik begreep dat  bedrijven niet in oplages van 50 stuks produceren,maar minimaal een paar honderd stuks per afmeting…  en per soort.
“Oeps dat gaat  veel geld kosten, straks zit ik met een huis vol pinnen, wat nu?”dacht ik. Toen bedacht ik dat ik toch behoorlijk veel mensen  ken die fanatiek met tuinieren bezig zijn, “Ik zit in de activiteiten commissie  van  Groei en Bloei  Hengelo, kom veel bij activiteiten van  Groei en Bloei Almelo en Berkelland, zit bij de Tuinkring Twente heb veel vrienden die van tuinieren houden…, ….dan moet toch wel  heel gek lopen als ik met een huis vol pinnen blijf zitten,” sprak ik mij daarna zelf toe.
Toen had ik genoeg moed verzameld om door te pakken…en  er zelfs  nog een paar andere ontwerpen  aan toe te voegen. Men bleek het eens te zijn met mij, ….groene  planten beugels bevatten - door de regel- tè veel groen plastic om een goede planten steun te kunnen zijn. Vooral de eigenaren van Hortentia  Annabel bleken het helemaal eens te zijn met  mijn  U-beugel. Ook van het nut van de Solitair beugel ( een stevige metalen pin die planten die èèn steel hebben met daaraan èèn  vaak grote /zware   bloem , die vaak bij regen om valt of afknapt, zoals Stokroos Dahlia Zonnebloem Pioenroos  enz.) hoefde ik bijna niemand te overtuigen. Vaak vonden de pinnen hun weg door van mond tot mond reclame, tijdens onze opentuin dagen kon men ze in mijn eigentuin “in functie “zien. Niet lang daarna kwam het idee om een beperkt assortiment   GOED gereedschap voor een GOEDE prijs  toe te voegen. Alle gereedschaps”monsters”  die we hadden aangevraagd  bij de fabrikanten,  werden uitgetest bij een oude boerderij van vrienden , de boerderij was  net gekocht, had bijna 3000 m2 grond en 10 jaar achterstallig onderhoudt. We hebben met een groep vrienden alle gereedschap  getest gebruikt en mishandeld. Dat klinkt gewelddadig maar is een hele goede test om er achter te komen wat gereedschap kan…en waar z’n grens ligt.
Je moet wèl weten wat het gereedschap dat je verkoopt kàn, anders kun je geen advies geven was mijn idee. Veel scharen vielen af omdat ze hele vervelende “sluithaakjes” hadden, die na verloop van tijd ” lam” werden en dan onder het knippen gewoon “op slot gingen”…dat kan dus niet vonden wij. Deze vielen af. Pronk stukken zijn de “spitsmuis” en de “papegaai” een sterk stel bij licht en grof snoeiwerk, maar het meest  verbaasd zijn we over de “langnek” een   rozensnoeischaar  die uitschuifbaar is tot een lengte van  3 meter, zodat moeiteloos alle Klimop uit de dakgoot verwijderd kan worden terwijl u met beide benen op de grond blijft staan. Uiteraard is deze schaar bij uitstek geschikt voor klimrozen, doordat  de knipbesturing in het handvat zit is het  richten…en knippen eenvoudig. Bij de meeste snoeischaren (op lengte) bedient u de schaar door aan een lastig touwtje te trekken, dit maakt richten moeilijk en kost u onnodig veel spierpijn. Zo ontstond er een gereedschap selectie waar we erg blij mee zijn …en helemaal achter staan…meer en meer blijkt dat andere tuinliefhebbers onze mening delen. Volgende gebeurde op de 1e dag van het lente weekend in Mallum  ( maar komt vaker voor ). Iemand had bij een eerdere gelegenheid een “Beurs aanbieding” gekocht  met div maten  solitairpinnen en had daarna al snel ontdekt dat ze erg handig zijn. Zichtbaar opgelucht  kwam de mevrouw melden dat ze blij was onze “ Rode Klaprozen” te zien.. achter in de Kruidentuin…omdat ze zeker nog 20 pinnen erbij moest hebben…
Kijk dat bedoelen we nou …..en zo is het gegaan

 

 

meer
20
Feb
Paars Gras
19
Feb
Historische grond