Activiteiten & Actueel
Verslag 2-daagse busreis 1 en 2 juli Gelderland/Veluwe


“Zoals het schoolreisje van vroeger", zo wist een van de negenentwintig Groei & Bloeiers te vertellen. “Ik slaap net zo slecht vooraf.” Na Martina’s koffie & thee vertrok de bus van Weltenbummler uit Vreden vanaf parkeerplaats Het Wapen van Beckum. Chauffeur Frank reed ons naar een van de zeven uitstapjes, waarbij Kijktuinen Nunspeet de eerste was. Deze tuin ontstond als show tuin voor de klanten van eigenaar en tuin- en landschapsarchitect Leen Goedegebuure. Op twee hectare waren negentien vaste plantenborders verweven met opgestelde beeldkunst. Fraai onderhouden, dat wel, maar de charme missend van een persoonlijke rondleiding die we bij Beerd van der Put van ‘De Fantasietuin’ in ’t Loo wel aangetroffen. Naar Engels voorbeeld bouwde hij een aantal folly's in zijn tuin, van grotten tot een kasteelruïne. Met zijn vrouw Jenny emigreerde hij naar Nieuw Zeeland, maar na twee jaar benauwde hem dit land al zo dat hij besloot zijn eigen paradijsje in Nederland op te bouwen. Voor velen wat dit een verrassend hoogtepunt.

Door naar beeldentuin ‘De Schoppert’ van Anna Kroes in Hattem. Een krachtige vrouw, die lief en leed dragend maakte door haar tuin met beelden en schilderkunst te verzoenen. Jammer dat de regen even spelbreker was. Vriendin Willemien nam ons daarna mee naar haar Engelse Bordertuin, een glooiende tuin met een verdiepte moestuin. Alles stond er weelderig bij, niet vreemd als je elk jaar minimaal 12 m3 champignonaarde opbrengt. Want dat werd wel duidelijk: toptuinen bezuinigen niet op voeding.

In Hotel Dennenhoeve te Nunspeet bleek de overnachting voor velen een misrekening. Een groep bezoekers hield tot vier uur ’s nachts een drankgelag, waardoor de nachtrust danig verstoord werd. We tekenden protest aan, nog ongewis is de uitkomst van onze klacht.

Na een weldadig ontbijt bezochten we de Veluwse Zandsculpturen in Garderen. In de periode april tot oktober vertonen hier vierentwintig zandkunstenaars aan de hand van het thema ‘uitvindingen’ hun zandschepsels. Een bijzonder uitje, zo concludeerden velen. Daarna wachtte ons een rijkelijk lunchbuffet in Hotel De Cantharel in Ugchelen. “Jammer dat ik vanavond weer moeten dineren”, was een guitige verzuchting.

Daarna buikten we uit in de romantische tuin van Petra Brands in Heerde, een tuin ‘waar alles mag en niets hoeft. ‘
Zo relaxt en evenwichtig als Petra zelf klonk, zo oogde haar tuin. Een cottagetuin die (bijna) ieder achter het huis zou willen hebben.

In de Oener Kijktuin sloten we af te midden van een eldorado aan snuisterijen en planten.

Aan chauffeur Frank de taak dat allemaal in zijn vrachtruim te bergen. Na de groepsfoto begon het slotdiner in het Wapen van Beckum.

Deelnemer Rijk Schuur vertolkte met een mooi gedicht en in bloemrijke bewoordingen namens de groep, dat iedereen in harmonie van een mooi palet aan tuinen en ontmoetingen had kunnen genieten. (PvdV). 

 

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915