2-Daagse bus tuinreis op 11+ 12 juni  2010  “ De Kop van Overijssel”

Bamboe Frank en de eekhoorn die klem zat in het nestkastje.

Dertig Groei & Bloeiers stapten bij Restaurant Evers in Haaksbergen bij chauffeur Hendrik Stegeman in de bus voor bezoek aan acht tuinen in de ‘De kop van Overijssel”.

De eerste tuin van Chris Bruinsma en zijn vriendin Marry in Zuidwolde kondigde zich al vanaf de lange oprijlaan aan door een mooie belijning van strak gesnoeide beukenhagen. In de tuin lag een zelfgebouwd boerderijtje. Dat leek oud, maar dat kwam meer door het bemoste rieten dak. Door de vele doorkijkjes naar het landschap was de tuin in goede harmonie met het mooie Drentse land. Wat opviel was de zelf ontworpen ijzeren tuintafel, afgedekt met lood, waarin twee plantenbakken. Een juweeltje, maar te groot om zo in je zak mee te nemen.

De twee vijvers en de harmonieuze borders in rustige kleuren zorgden voor zo’n serene rust, dat velen deze openingstuin een fraaie start noemden.

Bij de tweede tuin was de vraag waarom eigenaar Jan Nauta zijn tuin ‘De luie tuinman’ noemde.  Ga met de seizoenen mee, zo was zijn verhaal en doe niet meer dan nodig.  Dat gaf mooie gedeelten en stukken die niet goed onderhouden waren om voor een toptuin door te gaan. Zijn snuffel- en koopjeshoek zag er goed uit, zodat chauffeur Hendrik al aan de slag moest om de mooie planten onder in zijn bus een plekje te geven. Hij gaat altijd graag met ons op stap, dus dat heeft hij er wel voor over.

In Vledder, in Hotel Brinkzicht, genoten we een goede lunch.

Op naar Oldeholtpade, waar we binnen 200 meter twee tuinen bezochten. Hiltje Dekker beet de spits af. Zij tuinierde op echte zandgrond en haar in grote groepen gezette planten blaakten zo van gezondheid, dat we het geheim probeerden te ontraadselen. Voorlopig kwamen we niet verder dan dat zij al het overbodige hakselt en daarmee veel humus opbrengt. Alles piekfijn verzorgd en toen wat regen ons humeur dreigde te bederven, trok Hiltjes man Bernard zijn harmonica uit de kast en speelde vol vuur een aantal deuntjes.

De tuin van perfectioniste Reggie Reumer stal de show. Alles was tip top, het gazon volledig onkruidvrij, fraai gerold en met een nagelschaartje bijgeknipt, zo leek uit. Haar man Harry zorgde voor de anekdote van de dag door beelden te laten zien van de eekhoorn die een nestkastje wilde beroven maar er zijn kop niet meer uitkreeg.

Pas toen de opening van het vogelhuisje verruimd was, kon het overstresste diertje terug de natuur in. Bij zal blijven, hoe gastvrij we tot slot de woonkamer bevolkten en ons de ogen uitkeken over de fraaie niveauverschillen. Met recht een droomtuin.

De nacht brachten we door in het Eese Hampshire Hotel. De inrichting was enigszins gedateerd, maar het diner vond nagenoeg iedereen hemels. Zelden zo'n tot de draad gaar draadjesvlees op en de vis had net zo'n hoog niveau. Na afloop werden Rijk & Gezien Schuur, Annie Wielens en Hetty van Stolwijk in het zonnetje gezet. Zij gingen alle keren mee met de Groei & Bloei tweedaagse busreis, nu al voor de vijftiende keer.

De start van de tweede dag was meteen een voltreffer. De tuin van bamboekwekerij Mei Chu in Wilhelminaoord was aardig, maar de topattractie was eigenaar ‘bamboe Frank’. Iedereen hing bij deze oorspronkelijke Lossenaar aan de lippen. Hoewel we vooraf vroegen dat iedereen deze rondleider zou volgen, bleek deze aansporing helemaal niet nodig. Wat een vent, wat een visie en wat een verhaal. Zijn motto blijft hangen: bamboe is het hout van de toekomst. Hij verkocht daarna zoveel aan planten en snuisterijen dat de bus uitpuilde en we een half uur later vertrokken dan gepland.

In Zwolle bezochten we de Sallandse tuin ‘De Meente’ van Ada Hage. Een fraaie tuin met aan de zijkant een verdiept gedeelte, een soort ‘zitkuil’. Sommigen waren daar niet weg te slaan, lekker uit de wind, in de zon, wegsoezen te midden van kabbelende tuingenieters.
Daarna hadden we een lunch in Galerie De Langenhof.  Teleurstellend, zo oordeelden we als reiscommissie en onze leden deelden die mening. We moesten veel te lang wachten op soep en broodjes en de porties waren gezien de prijs aan de kleine kant. Een getipt adres dat  we niet vooraf controleerden, dus daar trekken we als reiscommissie lering uit.

Daarna door naar de tuin ‘Helderlicht’ van Ankie Dwarshuis in Zwolle. Een statig pand waar Ankie tot voor kort haar dierenartspraktijk had gehouden. De tuin trok bekijks maar tevens het nog in volledig oude staat verkerende interieur.

De afsluiting van de tuinenbezoeken was bij Nienke Atsma in Luttenberg. Een perfecte tuin en een charmante gastvrouw die haar vorig jaar overleden man een postuum mooi plekje gaf voor zijn inzet om deze tuin tot een juweeltje te maken. Op een terrasje in de zon gloeiden we na, het was mooi zo.

De afronding van de tweedaagse was het drie-gangen-diner bij Restaurant Evers in Haaksbergen. Goed van kwaliteit en mooi van een strik voorzien door deelnemer Rijk Schuur. Hij onderstreepte namens de groep in bloemrijke bewoordingen dat het Groei & Bloei gezelschap in harmonie van een mooi palet aan tuinen had genoten.

Namens de reiscommissie, Peter van de Vondervoort

Bloemendingetjes