Activiteiten & Actueel

Verslag Opentuinenweekend 28 en 29 juni 2008.

 

Langzaam nadert de datum van het Opentuinenweekend. Samen met een aantal buren uit de straat doen we voor het eerst mee.
In het begin waren we redelijk onbewogen over het feit dat er mensen een kijkje komen nemen (hopelijk komen er mensen), maar nu de datum nadert gaat het toch wel kriebelen. Je stelt je nu eenmaal kwetsbaar op. Je hebt je best gedaan om iets van de tuin te maken, een langzaam proces waarbij je een beeld voor ogen hebt dat niet helemaal in overeenstemming is met de uiteindelijke werkelijkheid, maar toch, je bent er trots op. Onze tuin! Er worden zelfs vakantiedagen opgeofferd om de laatste sprietjes onkruid te overwinnen voor het grote weekend.

Nog even een klein midzomerfeestje op de 21e  juni, waarbij de gasten alvast voor keurmeester mogen spelen, maar dan gebeurt de meest verschrikkelijke ramp, die je als aspirant ?tuinenopensteller? kan overkomen. Het noodweer slaat toe en vernietigt letterlijk datgene waar je de laatste maanden ieder vrij uurtje met veel liefde en toewijding aan hebt gewerkt. Binnen een kwartier was de tuin veranderd in een puinhoop. Nadat het noodweer haar werk had gedaan en de schade in kaart was gebracht, is de eerste reactie heel begrijpelijk. De teleurstelling en toch wel een beetje verdriet nemen de lust voor het Opentuinenweekend weg. ?We zeggen het af?, was onze eerste reactie. Maar ja, voor je het weet ben je al weer bezig om alles op te ruimen, recht te zetten en af te knippen. Je realiseert je ook dat je het niet kan afzeggen. Je kan nou eenmaal niemand bellen om het af te zeggen. (hooguit mensen voor niets laten komen)

Tegen het weekend ben je alweer verbaasd over de kracht en het herstelvermogen van de natuur. Het ziet er zelfs weer een beetje uit als tuin ondanks de gehavende bladeren en gekneusde planten.
De bezoekers (ja, we hadden bezoekers!) toonden veel sympathie. We hadden in ieder geval een verhaal te vertellen en bezoekers uit de omgeving natuurlijk ook.
Ondanks de ravage die het noodweer had aangericht, kregen de tuinen uit de straat complimenten en vele leuke reacties van de bezoekers.
Wij doen dus zeker volgend jaar weer mee, maar we hopen wel, dat de aanloop naar het Opentuinenweekend volgend jaar wat rustiger verloopt.
Jan Schravesande

Voor foto's zie fotoalbum

 

 

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915