Activiteiten & Actueel


Het open tuinen weekend was een wisselend succes. In Haaksbergen kwamen er in het een aantal tuinen tussen de 250 en 300 bezoekers. In Eibergen waren er gemiddeld 30 bezoekers en in het nabijgelegen Rekken ongeveer 150 tuinbezoekers. In een tuin in Ruurlo 400 bezoekers terwijl in de andere Ruurloze tuinen een handjevol bezoekers is  geweest. In Neede en Borculo hebben een honderdtal mensen de tuin bezocht. Wij weten niet waar het verschil in bezoekers door komt. De publiciteit is vanuit Groei en Bloei in de plaatsen vergelijkbaar geweest. Wat we wel weten is dat sommige tuineigenaren zelf veel ruchtbaarheid aan het open tuinen weekend geven. Ook was het opvallend dat in bij de VVV in Haaksbergen een groot tekort was aan het open tuinen boekje terwijl er in Diepenheim maar 6 zijn verkocht.
Sommige eigenaren van de tuinen die dit jaar voor het eerst mee deden waren erg enthousiast. Ze hadden niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. Er kwamen veel bekenden van nu maar ook van vroeger langs en dat is dan leuk en erg verrassend. Maar ook met mensen die ze niet kenden hadden ze bijzondere leuke gesprekken.  Andere tuineigenaren waren wat teleurgesteld door het tegenvallende aantal bezoekers.
In veel tuinen werd koffie en thee geschonken waardoor de kijkers ook even in alle rust van de tuin konden genieten. Natuurlijk zijn er ook bezoekers die alle 28 tuinen  willen bekijken. En dat lukt alleen maar als ze een straf tempo hebben.  Ze lopen goed door de tuin en springen vervolgens weer in de auto naar de volgende tuin. Zo heb ik het zelf ook de eerste twee jaar gedaan. Later selecteerden we de tuinen en bekeken we tuinen in een rustiger tempo.
In veel tuinen is wat extra’s te zien of te koop. Zo is er bijvoorbeeld een potterie,  een expositie van schilderijen, verkoop van plantjes, een wijnproeverij, een demonstratie van  eekhoorn voederhuisjes, een demonstratie teddyberen maken, een fair en een  kabouterroute voor de kinderen.
Wij gaan kijken hoe we volgend jaar in alle tuinen een acceptabel aantal bezoekers kunnen krijgen en als u nog tips heeft is dit welkom.

Groeten van de open tuinen commissie,

Jan Schravesande en Marina Stap.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915