Tuinenreis Rijk van Nijmegen

Reisverslag ééndaagse-tuinenreis Rijk van Nijmegen

Met een tjokvolle bus en chauffeur Hendrik gingen we op pad. Misschien is hij wel onze mascotte want net als bij de tweedaagse hadden we veel geluk met het weer. Voor en na de reis regende het pijpenstelen. Op de dag zelf was er veel zon en een enkel (fors) buitje. En even zelfs de combinatie zon en regen, ook wel ‘kermis in de hel’ genoemd. De eerste tuin lag in Persingen, wat voor het kleinste dorpje van Nederland doorgaat.  Eigenaresse Lily Frederix sprak ons in haar tuin ‘De Villa’ eerst toe, waarna iedereen smolt, want deze tuin paste precies in het polderlandschap met IJslandse paarden en uitzicht op de skyline van Nijmegen.
Bij hoedenmaakster Rian Wijnands viel de regen kort met bakken uit de lucht, maar daarna klaarde het mooi op. In Jachtslot de Mookerheide was niet alleen de lunch mooi verzorgd, maar alle vijftig deelnemers maakten verkenningen in het wat geheimzinnige, in Jugendstil uitgevoerde gebouw.
Op naar de kasteeltuin in Hemmen, waar vrijwilligers de tuin bijhouden. Secretaris Jan van de Brandhof hield een bevlogen verhaal over de totstandkoming van deze tuin en een verschenen boek daarover. Toen het slotakkoord: de tuin van Coby en Gerard de Leeuw in Zetten. Lang werd stilgestaan bij een wilde Prunus, een eetbare kerspruim waarvan de eigenaar niet kon bevestigen dat een Prunus Cerasifera is, maar die wel elk jaar overvloedig vruchten draagt, wat normaal zelden het geval is. Alles klopte aan deze tuin en het enige minpuntje, als je daar al naar zou zoeken, was dat er enkele hoogspanningsdraden over hun tuin hingen. Dik tevreden na dit hoogtepunt reden we daarna terug naar verzamelplaats Jasmine Garden in Eibergen, want met goed weer hadden we in een goede sfeer vier prachtige tuinen gezien.

Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’
Bericht uit Singapore