Activiteiten & Actueel

Aerdts Paradijs


Via een kleine omweg gingen wij de dijk af waar de koffie al klaarstond. Wij worden hartelijk ontvangen door de eigenaren. De tuin had verschillende kamers met alle soorten rozen.
De eigenaresse maakte van wilgentenen diverse leuke creatieve figuren o.a. kippen en zwanen. Ze gaf hierin ook workshops. De ruimtes hadden wat mij betreft wat ruimer mogen zijn, waardoor je verder weg zou kunnen kijken. Overigens waren de rozen prachtig, de “whisky” roos fantastisch geurend. Een goed begin van onze tuinreis.

Hetty Stolwijk

 

Het begin van de tweedaagse tuinenreis naar Noord Brabant. Martina overvalt mij. “Wil je wel een verslagje schrijven over deze tuin?” Die tuin is dan "Aerdts Paradijs" in Aerdt natuurlijk. Een paradijs is het wel, gekomen uit de Achterhoek met zijn zandgrond, waar alleen de Ramblers het goed doen, verwonder je je over de overvloed aan geurende rozen, maar dan wel op vette rivierklei. Annie Wielens en ik zagen ook prachtige Astilbes in allerlei kleuren, rondom de vijver, dus natte voeten. Annie kon daar wel wat van gebruiken voor haar bloemschikwerk dat ze komende week moest maken. Och, deze Astilbes doen het op zandgrond ook wel, als je er met de gieter bij blijft staan. Geen huisje zonder kruisje, geen tuin zonder een of ander ongemak. Er komen slakjes en luisjes in voor, maar de grootste vijand was de vos die alle levende have wist te pakken, tot en met twee pauwen. Dus weg alle dieren. Daarom legt mevrouw Puttman zich maar toe op het maken van allerlei figuren van heel dunne wilgentenen. Prachtige, goedgevormde eenden, zwanen, poezen, pauwen komen uit haar creatieve handen en ze waagt zich ook aan dames achter de kinderwagen en een jochie met een fiets. ’s Winters, nadat de vorst over de tenen is gegaan, kunnen ze verwerkt worden. Dan geeft mevrouw cursussen. Voor het maken van een zwaan mag je wel drie weken uittrekken. En dan… is er koffie (en thee). Meneer doet het hete water, mevrouw de theezakjes en de dochter schenkt de koffie.
Men verzamelt potten en pannen van email in de bekende kleuren van weleer, grijs, groen, oranje, zwart met witte stippen en de nachtspiegel, alleen in het wit. Ook doet zij aan bloemschikken. Zo is dit al een leuk begin van deze tuinreis. Met veel geurtjes in de neus stappen we weer in de bus en vervolgen onze reis naar

Kaatsheuvel.

Deze tuin had veel zitjes en paadjes. Wellicht komt er ook nog een tuin met heel veel gazon. Maar…… oh, oh, wat missen we de zelfgebakken koek! Echter, toch... dit wordt in de volgende tuinen ruimschoots goed gemaakt.
Dit is de impressie van Rijk Schuur.


Het Blomhof

Meteen bij aankomst zagen we al: dit wordt een mooie tuin. Ja hoor, onze eerste indruk bleek juist, hier heerst een goede sfeer. Mooi geschoren Laurier in Buxusblokken, ook Meidoorn, Kerria en andere struiken in vorm gesnoeid. Duidelijk was de Zeeuwse afkomst te zien van de eigenaren, zwart geschilderd houtwerk met witte biezen. Prachtige borders, mooi bloeiende Cornus Kousa en kamperfoelie. Ook bijzonder was de grote bol Mistletoe in de Prunus.
Op een sfeervol terras werden we verwend met heerlijke eigen gebakken taarten. Kortom, het was weer echt genieten in “Het Blomhof.”
Hannie Siebers en Jeanne Salomons


De Kruidenklok


Een ronde tuin met twaalf ronde Buxusvakken en in het midden de wijzers van een klok als een glimlach op tien voor twee. Het prachtige weer en het hartelijke welkom en dan die geur van de kruiden. De bijzondere verhalen en uitspraken over klachten en behandeling met kruiden. De tijden dat de organen werkten met de kruiden die daar bijhoren. Peterselie voor een beter liefdesleven en welke ook alweer voor eeuwig leven? Het Viooltje hemelsblauw, ik hou van jou, of voor winderigheid de Tijm. En voor obstipatie het lijnzaad met veel drinken. En de roomse Kamille in plaats van pillen. We kregen heel veel informatie in een rap tempo, dat was beetje jammer maar het was een prachtige ervaring om de bewerkers van deze bijzondere tuin te hebben gezien.
Hennie Faber en Ria Wittenberg


De Dijkgaerd


De Dijkgaerd, was er een dijk dan? Die is mij ontgaan. Ik zie deze tuin voor mij met de drie blauwe muren aan het einde van het gazon waarachter nog, heel verrassend, een hele grassentuin schuil ging. Ervoor een jaloers makende vijver met geloenst zicht op het weiland. Als ik er ooit nog ruimte voor vind, dan heb ik in deze tuin een mooie, gezonde en sterke doorbloeiende roos gezien met de naam “Ástrid Lindgren”…..Oh ja, die bloeit roze.
Willemien Zilverschoon

 

De Vaartse Hof

Bij het binnenlopen van de poort word je overweldigd door een prachtige landschapstuin. De grote vijver springt in het oog. De vele ronde vormen in deze tuin geven haar een vriendelijke uitstraling. De beplanting is weelderig en ziet er goed doorvoed uit. De veelzijdigheid blijkt zeer zeker ook uit de kruidentaart en de bloeiende moestuin met onder andere vele soorten zacht fruit. Er zat een merel op ooghoogte in de heg te broeden. De elastiekboom zijn we helaas misgelopen en dat blijft voor ons een raadsel. Het is een ruime overzichtelijke tuin met gastvrije eigenaren. Een tuin met een ”wauw” effect!
Geert en Annie van Dijk, Betty Loman en Hermien Marsman


Opmerking van Martina: De elastiekboom is de Cornus Kousa “Milky Way” geweest. Als je het blad met twee vingers en duim voorzichtig uit elkaar trekt, dan blijft hij een beetje hangen met een witte draad en lijkt het net elastiek. Nog een tip van
 Mw. Spapens: geef deze boom ieder jaar vanaf april elke week tien liter water extra. Misschien dat de boom daarom nu nog zo uitbundig bloeit?
 

De Tuynkamer

Leuke binnenkomst door de kloosterpoort en een hartelijke ontvangst. Mooie romantische tuin met vele doorkijkjes, prachtig prieeltje achter in de tuin en dan de grote verrassing, je eigen spiegelbeeld. Na het drinken van passievruchtenthee kwamen de passie en liefde voor tuinen volledig tot zijn recht.
Joke Rudi Broekhof en Atie van Lier


D’n Overkaent


De eigenaar van deze tuin laat zien dat hij een energieke man is. Sinds 1996 verzamelt, graaft, plant en bouwt hij. Hij werkt niet volgens een vooropgezet plan en dat vind je in de tuin terug. Exotische planten en bomen, coniferen en bamboes hebben niet onze sympathie, maar het geheel straalt wel spontaniteit uit.
Elly en Peter Braam

De Stek

We maakten een wandeling door de tuin aan hand van een formulier met 10 vragen. Een tuin met verrassingen, prima verzorgd door de behulpzame eigenaren. Een ieder kon op het einde zijn slag slaan met het aanbod van plantjes. Er werden goede zaken gedaan. Afsluitend de laatste rit in de bus naar het etentje in Lochem.
Tony Schold.


Mijn eerste tuinreis
Het waren hele leuke dagen. Prachtige tuinen gezien, echt onvergetelijk! Een leuke groep. Geweldig hoe gastvrij wij ontvangen zijn met koffie en gebak (alles zelf gebakken). Voor herhaling vatbaar! Ook nog weer veel dingen gehoord waar ik thuis zeker gebruik van kan maken. Heel veel dank aan alle mensen die hier aan mee gewerkt hebben.
Lidy Veldhuis.
(Omdat het zo mooi was gaat Lidy ook nog mee met de eendaagse naar de Betuwe.)

 

Hartelijk dank allemaal voor de reactie op de verschillende tuinen die wij voor jullie uitgezocht hebben. Ik weet dat ik sommige mensen met de vraag om dat kleine verslagje overvallen heb. Maar zo weten wij van elkaar hoe jullie de tuinen hebben gevonden. Volgend jaar hebben jullie rust, dan komen weer anderen aan het woord.
Dank jullie wel.
De reiscommissie

 

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915