Berkelland/Haaksbergen

 
Artemisia-extract:

Kook 100 gram droog artemisiablad in 1 liter water gedurende 20 minuten. Laat een dag staan. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.   

Bieslookextract:

Week verse bieslookbladeren  2-3 dagen in 1 liter water. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.   


Gedroogd boerenwormkruid:

Droog boerenwormkruid en maak het heel fijn. Strooi het over de grond, 1 gram per m². Verdrijft wortelinsecten.   


Brandnetelextract:

Laat een emmer met brandnetels  20-30 minutes in water koken, zeef het en laat een dag staan.Doe er een beetje zachte zeep bij. Verdun de 1 op 4 voor gebruik. Soms voegt men melk of bruine suiker toe. Tegen rupsen en luizen.    

Narcissenextract:

30 gram narcissenbloemen 20 minuten koken in in 1liter water. Laat een dag staan. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik. Tegen schimmels    
     
Rabarberextract:

Kook 1 kg rabarberblad in 2 liter water gedurende 20 min., voeg er wat zachte zeep aan toe. Zeef en verdun 1op 4 voor gebruik.Tegen luizen.   

Uienextract:

Zet uienblad enkele dagen te weken in water. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.   

Vlierextract:

Kook 500 gram vlierblad  30 minutes in 1 liter water, zeef en and verdun het 1 op 4. (tegen luis en rupsen)   

Heermoesextract:

30 gram gedroogde akkerpaardenstaart(heermoes) 20 minuten laten koken in 1 liter water. Laat een dag staan. Zeef de vloeistof en voeg er wat zachte zeep aan toe. Verdun 1op 4 voor gebruik.