Berkelland/Haaksbergen

Fuchsiaproatke van Wim op den Dries

Om wat meer te weten over de verzorging van de fuchsia’s treft u op deze website een indeling waarmee je snel kunt zoeken over wat je van de fuchsia’s wilt weten. Heb je een hele specifieke vraag over fuchsia’s of het kweken ervan, dan kun je die stellen aan de schrijver van het Fuchsiaproatke, Wim op den Dries van de Twentse Fuchsiaclub:

wim.op.den.dries(at)home.nl

Met dank aan afd. Enschede-Losser voor het artikel.

 FUCHSIA TOP 10

 

Het oppotten van Fuchsia's

Voor het oppotten van fuchsia’s is het van groot belang een goede potgrond te kiezen, die aan de volgende voorwaarden voldoet:

 1. Luchtig zijn en goed drainerend;
 2. Water kunnen bufferen, zonder dat de zuurstof uit de grond verdwijnt; 
 3. Niet snel dichtslaan bij regen of gieten; 
 4. Goed voedingstoffen kunnen vasthouden
 5. Geen schadelijke stoffen bevatten

Als de potgrond aan deze eisen voldoet, zullen de planten nooit uitvallen door te veel water, tenminste als je ze niet verzuipt.

De fuchsia altijd luchtig overpotten, dus de grond niet aandrukken! De plant in de pot , potgrond erbij en twee keer met de pot op de grond of tafel tikken, zodat de potgrond zich zet.

Direct na het overpotten water geven. Bij de meeste potgrond hoeft er de eerste weken niet bemest te worden, omdat de potgrond over het algemeen voeding bevat.

Bij de keuze van de pot voor de plant kies ik zelf graag een grote pot, omdat je dan niet zoveel hoeft over te potten.

Maar hierbij niet overdrijven! Dus niet bijv. van maat 7 naar 21 gaan. Maar van 7 naar 12 cm is geen probleem.

Anderen zweren bij het plaatsen van een plant in een pot met net een maat groter.

Het voordeel hiervan is dat je sneller groei boven de grond krijgt. In mijn geval gebeurt er de eerste tijd boven de grond niets omdat de activiteit van de fuchsia dan onder de grond plaats vindt. Een ander voordeel is dat je niet zoveel hoeft te gieten.

Fuchsia’s zijn planten die van een koele en vochtige omgeving houden, ze hebben een hekel aan warmte en dan speciaal warmte op de potten. In de zomer kan, door dat de fuchsia te veel water heeft, de wortels die tegen de buitenkant van pot groeien “gekookt” worden.

Binnen de club wordt dit door een aantal leden opgelost om aan de binnenkant van de pot tegen de buitenzijde een dun isolatiemateriaal te plaatsen met de reflecterende zijde naar de buitenkant. Dit materiaal is gewoon te koop bij de bouwmarkt.

Dit geldt vanzelfsprekend alleen voor fuchsia’s die in de zon staan.

Bemesten

Van fuchsia's wordt veel verwacht, vooral dat ze mooi groeien en uitbundig bloeien in een betrekkelijke korte periode.
Dit gaat alleen maar lukken als ze ook voldoende meststoffen krijgen die ze nodig hebben.
In de groei- en bloeiperiode (voorjaar en zomer) is het dan ook beslist nodig om te bemesten om de planten aan de verwachtingen te laten voldoen.
De belangrijkste elementen van meststoffen zijn

 • Stikstof (N)
 • Fosfor (P)
 • Kalium (K) en
 • Sporenelementen

In elk seizoen is de behoefte van de planten aan stikstof, fosfor en kalium, anders.
Dit is ook de reden dat de meeste fuchsialiefhebbers in het voorjaar de planten bemesten met een meststof die een relatief hoog stikstofgehalte heeft, omdat die zorgt voor de groei van de plant.
Stekken worden de eerste weken liever bemest met een meststof die een hoger fosforgehalte heeft, omdat dit bij stekken zorgt voor een goede wortelontwikkeling.
Voor volwassen planten zorgt fosfor voor de bloei en zaadvorming. Kalium zorgt ervoor dat de plant stevig blijft en weerstand krijgt tegen ziekten.
In de herfst zorgt kalium ook voor het "afrijpen" van de planten, zodat ze goed de winterberging doorkomen. Over sporenelementen hoef je je in principe nooit druk te maken als je een goede potgrond of organische mest gebruikt.
Zowel organische (dierlijke mest ) als kunstmest is goed. Koemest bevat organische meststoffen. Nooit verse koemest gebruiken, deze is te scherp en kan de planten verbranden. Een goede organische meststof is Culterra; dit bevat ook bloed- en beendermeel.
Een ander voordeel van organische meststoffen is dat ze er voor zorgen dat de grond humusrijk blijft en langzamer werkt in vergelijking met kunstmest.
Bij het gebruik van kunstmest in principe één keer per week mesten. Zieke planten nooit mesten: Eerst kijken wat er aan de hand is en het probleem proberen te verhelpen. Er kan bijv. ongedierte in de potgrond zitten die de wortels heel lekker vinden.

Tot slot is bij de Twentse Fuchsia Club meststof te koop voor de fuchsia's, die is afgestemd op de groei, bloei en het afrijpen van de plant.

Verzorging van de Fuchsia’s in de winter

Dit stukje handelt alleen over fuchsia's die in huis op een koele lichte plek of in een kas overwinteren.

Overwintering in huis

De optimale overwinteringstemperatuur van de fuchsia's die in huis overwinteren is ongeveer een graad of 12.
Het is belangrijk om de fuchsia's iets vochtig te houden en ze zo vaak als nodig is water te geven. De luchtvochtigheid is in de meeste huizen vrij laag. De grond en ook de stam en takken mogen niet uitdrogen. Met regelmatig water geven voorkom je uitdroging van de planten.
Eén keer per maand krijgen ze een lichte mestoplossing, die de helft van de mest bevat van wat voorgeschreven wordt.

Overwintering in de kas

In de kas is het mogelijk om de fuchsia's door te laten groeien, mits de temperatuur voldoende hoog is en er voldoende licht is.

De optimale temperatuur bedraagt hierbij minimaal een 6  ⁰C. Pas hierbij op met triphylla hybriden, deze hebben een temperatuur van minimaal 12 ⁰C nodig.

Wil je de planten door laten groeien dan moet de temperatuur wat hoger zijn en er moet zeker voldoende licht bij de planten kunnen komen.

Als de temperatuur te hoog is en er te weinig licht is zullen de planten lange slappe uitlopers gaan vormen, wat de vorm van de plant nadelig beïnvloedt.

Winterharde Fuchsia's

Na een tijdje van veel beslommeringen en drukke werkzaamheden nu dan toch weer een stukje over de bellenplant, zoals de fuchsia in het Nederlands genoemd wordt.

Voor mensen die van fuchsia’s houden en er toch niet al te veel tijd aan kunnen besteden is de winterharde fuchsia een oplossing. Wat zijn nu winterharde fuchsia’s?
In principe is geen enkele fuchsia echt winterhard volgens de definitie van winterhardheid. De definitie die van winterhardheid is:
Er bestaat geen kans op bevriezing van vitale plantendelen, zoals bladeren, takken, knoppen en wortelgestel.

Je kunt veel zeggen van een fuchsia maar wat hier boven staat niet. Er zijn wel fuchsia soorten die een bepaalde mate van winterhardheid bezitten, waarbij de ondergrondse delen in de winter “niet” bevriezen.
Winterharde fuchsia’s hebben een bepaald mechanisme, anti- vries, om bevriezing van ondergrondse plantencellen te voorkomen.

De oorsprong van de fuchsia, de eigenschappen ze mee gekregen hebben van hun botanische voorouders. speelt hierbij een belangrijke rol. Er zijn een tweetal botanische fuchsia groepen die redelijk winterhard zijn, nl. F. regia en F. magellanica.
In Nederland door NKvF wordt gesteld dat een fuchsia goed winterhard is als de plant bloeit voor 16 juli. In bloei op uiterlijk 15 augustus normaal winterhard. Natuurlijk heeft dit ook te maken met hoe streng de winter is.
Bij de afgelopen winter 2014/2015 is er nagenoeg geen vorst geweest en staan bij mij nu, en ik schrijf dit stukje in juni de fuchsia die in de tuin staan al volop in bloei.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om winterharde fuchsia’s in de tuin te planten nl:

 1. De plant moet een goed wortelstelsel hebben, en in een grote pot minimaal 15 cm zijn opgekweekt.

 2. De plant moet op een beschutte plaatst staan, zodat in de winter de fuchsia beschut staat, tegen koude wind.

 3. In de winter moet de grond niet te nat zijn om rot van de wortels te voorkomen.

 4. De plant bij het planten in de zomer wat dieper zetten, zodat er rondom de plant een kuil ontstaat, die in de winter gebruikt kan worden voor het aanbrengen van een afdekking.

 5. Zet ze op een zonnige plaats in de border.

 

Na dit hele technische verhaal, dan nu een aantal aanbevelingen van fuchsia’s die goed winterhard zijn en die ik mooi vind zijn:

Naam

bloemkleur

opmerkingen

Royal Purple

Rood paars

Grote bloem

Brutus

Rood paars

Grote bloem

Papoose

Rood paars

Kleinen bloem

Constance

Wit paars

Grote bloem

Cloverdale pearl

Roze wit

Kleine bloem

Galadriel

Wit oranje rood

Kleine bloem

Tom Thumb

Rood paars

Kleine bloem

F. magellanica alle varianten

Wit roze

Kleine bloem

Beacon

Rood paars

Kleine bloem

Flocon de Neige

Rood wit

Normale bloem

Genii

Rood paars

Kleine bloem

Komeet

Rood paars

Middelgrote bloem

 

En dan hier mijn